fredag 16. mars 2012

50s - ja takk !

På slutten av 40 tallet begynte fashion industrien på en ,etter mine begrep, unik periode. Det var optimisme, nytenkning og livsglede etter en tøff tid. De skarpe linjene måtte vike for de feminine formene.

Det var Christian Dior som kom med den nesten tegneserieaktige siluetten i form av klokkeskjørtet (ballerinaskjørt), de smale livene og kurver som fremhevet bysten i 1947. Dette var frekt , skandaløst men kvinner elsket det ! Denne kolleksjonen skulle omtrent diktere hele 50 tallet :) Alle andre ble stort sett kopier - noe vi også skal se når vi tar for oss 90 tallet, da er det Gucci som fører an. Dior gikk aldri tom for ideer, de kom med H - line, A-line, tulip line osv. Den som skilte seg ut fra dette var Coco Chanel som fortsatte som før krigen med mer layed back og praktiske klær, men likevel galmorøst.

Nå var det slutt på sparing og kupong tid, det ble brukt rikelige mengder materiale ! Det ble protestert høylydt fra ulike organisasjoner og grupperinger, men til ingen nytte, kvinner hadde falt for denne romansitske stilen - og gjør det vel fortsatt:)

Vi må likevel ikke glemme at denne epoken hadde biker girls i unisex klær, boots, lær. Dette var en periode der frihet og fri tenking virkelig vant frem. Det ble formelig en eksplosjon i produksjon av forbruksvarer som klær, sko, væsker og annet tilbehør. USA var ledende inn i dette nye forbruksamfunnet og Europa fulgte som vi vet flittig etter.  Selv om vi her hjemme brukte mye energi på gjennoppbygging etter krigen ble vi enormt påvirket, men hadde et forbruk i mindre skala.

Jeg må også nevne alt som kom ut av musikk og film, artistene og stjernene var store eksponeneter - tenk bare på Marilyn Monroe….

Dagens vintage klær fra denne epoken er perler!, i Norge er det vanskelig i finne noe særlige mengder med klær fra 50 0g 60 tallet som ikke er utslitt. Men drar man til USA og England finner vi masse. Så neste blogg blir om min fantastiske tur ti London på vintage innkjøp !

NB: De to nederste bilder er fra våre nye leverandører . Hos Pikekyss vil du finne mange flott retrodesign kjoler til sommeren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar