tirsdag 28. februar 2012

Tiåret uten mote ?

1940 tallet tiåret uten mote?

Etter en fantastisk tid på 20 og 30 tallet ,med kreativ og svært så dekorativ mote og accessories , kom 2. verdenskrig med mangel på lyst, glede eller anledning til å bruke tid og penger på mote. Nå stod helt andre ting i fokus !

Det ble i hovedtrekk produsert uniformer i alle varianter, for de som aktivt med i krigen, for de som stod på hjemme og for barna. Det ble oppfattet som uetisk og smakløst og "flotte" seg i tider med rasjonering og dystre utsikter. Nå gjaldt det å stå sammen !


Silke og nylon ble til fallskjermer, golf baller til gass masker og madrasser ble livvester. For en fantastisk evne til omstilling ! Designere ble beordret i arbeid med å tegne og designe klær som kunne masseproduseres av de materialer som var tilbake og ikke ble nyttet på annen måte (som ryon og viscose).


Skulle man nå endelig ha en kjole skulle den i allfall ha noe uniform preget over seg- så i så måte ble det faktisk en mote:)
Artister som Marlene Dietrich og Greta Garbo ble store moteikon.



De praktiske klær som be produsert skapte nye massetrender, mix og match mellom f. eks tweed og ruter ble populært, jenter fikk praktiske bukser med høyt liv med kul ruteskjorte - og de rullet til og med opp armene som en arbeidskar:) Usa og England stod for mye av produksjonen, Paris kom helt i tørke etter okkupasjon og ble veldig isolert. Coco Chanel la ned butikker- noen designere i Frankrike produsert for Tyskland, men de måtte passe seg da f. eks bruk av patriotoiske farger ikke ble sett på med nåde !
Likevel viser videoen under at det skjedde mye positivt, som f. eks her i denne videoen :)

Men etter en tøff krigstid, som faktisk på sin måte skapte mote, kom det fantastiske 50 tallet - som defintivt er en av mine favoritter !
To be continued soon…..:)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar